«Άνοιξαν» οι αντιρρήσεις σε 7 Δήμους της Αττικής, Τρίκαλα, Καβάλα

Ξεκίνησε χθες η υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών για περιοχές σε Δυτική Αττική, Πειραιά, Καβάλα και Τρίκαλα με τους ενδιαφερόμενους να έχουν περιθώριο έως τις 18 Οκτωβρίου και μέχρι τις 7 Νοεμβρίου για τους κατοίκους του εξωτερικού, προκειμένου να καταθέσουν τις ενστάσεις τους.

Ειδικότερα, αφορά όσους πολίτες έχουν ιδιοκτησίες σε Ελευσίνα, Μαγούλα, Νέα Πέραμο, Οινόη, Ερυθρές και τα Βίλια από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής αλλά και τον Κορυδαλλό από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Στην Καβάλα, στους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αγίου Κοσμά, Γέροντα, Γραβούνης, Διπόταμου, Δύσβατου, Ελαφοχωρίου, Ερατεινού, Ζαρκαδίας, Κεχροκάμπου, Λεκάνης, Μακρυχωρίου, Πέρνης, Πετροπηγής, Πλαταμώνος, Ποντολίβαδου, Χρυσοπόλεως, Χρυσοχωρίου. Στα Τρίκαλα θα αναρτηθούν χάρτες στο σύνολο περιοχής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Δασών.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε προσφάτως διετή παράταση στη δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια, δίμηνη «ανάσα» για να υποβάλουν αντιρρήσεις οι 16 περιοχές όπου η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε στο διάστημα Οκτώβριος 2017 – Μάρτιος 2018 και η προθεσμία έληγε στις 31 Μαΐου, αλλά και μια ακόμα περίοδο χάριτος στους περίπου 80 ασυνεπείς ΟΤΑ που δεν κατέθεσαν τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμού προκειμένου να το κάνουν έως τις 16 Ιουλίου.

Παράλληλα, μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο νόμος για τις οικιστικές πυκνώσεις σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΕΝ. Έως τότε, η 15μελής επιτροπή, στην οποία προστέθηκαν 2 ακόμη άτομα και συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα, θα πρέπει να έχει λύσει όλα τα προβλήματα που εντόπισε το ΣτΕ και έκρινε τον νόμο Τσιρώνη ως αντισυνταγματικό. Μάλιστα, το γεγονός πως εκτιμάται ότι τα δασικά αυθαίρετα ξεπερνούν το 1 εκατ. προδιαγράφει ένα αρκετά δύσκολο παζλ.

Σημειώνεται ότι η παράταση έως τις 31 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, για όλους τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018, αφορά στις περιοχές:

Πέλλα, Καβάλα, Θεσπρωτία, Ξάνθη, Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα, Λέσβο, Κιλκίς, Θάσο, Χανιά, Σέρρες, Ζάκυνθο, Ημαθία, Χίο και Αν. Αττική (Ωρωπός, Συκάμινο, Κάλαμος).

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση σε Ανατολική και Δυτική Αττική, καθώς και σε Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Λάρισα και Μαγνησία. Ωστόσο, θα υπάρξει ένα κενό διάστημα -περίπου ενός έτους- για το υπόλοιπο της χώρας, αφού το ΥΠΕΝ δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση με τα μελετητικά γραφεία που θα τους συντάξουν.

Επόμενες αναρτήσεις

Οι επόμενες, λοιπόν, αναρτήσεις για το υπόλοιπο της Ανατολικής Αττικής προγραμματίζονται:

– Για τα τέλη Ιουλίου 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Νέας Μάκρης, Γλυκών Νερών, Παιανίας.

– Για τα τέλη Αυγούστου 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας, Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης, Ανοιξης, Σταμάτας, Κρωπίας και Κερατέας.

– Το φθινόπωρο του 2018 και θα αφορούν τις δημοτικές ενότητες Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Αυλώνα, Αφιδνών, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Μαλακάσας, Νέας Μάκρης, Πολυδενδρίου, Μαρκοπούλου, Βάρης και Βούλας.

Η διαδικασία της κύρωσης των δασικών χαρτών για την Ανατολική Αττική πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2019.

Πηγή : www.aftodioikisi.gr