Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Η ημέρα αυτή ανακηρύχθηκε από τον FAO (Food and Agriculture Organization, των Ηνωμένων Εθνών) το 1971, με σκοπό να αφυπνίσει τους πολίτες ως προς τη σημασία των δασών και την ανάγκη προστασία τους.

Η Ελλάδα με το έντονο τοπογραφικό της ανάγλυφο και την εκτενή της ακτογραμμή αποτελεί ένα μέρος της Μεσογείου, με πλούσια βιολογικά, γεωλογικά και πολιτιστικά στοιχεία. Ο μεγάλος αριθμός των ενδημικών ειδών και η μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων που συνθέτουν το Μεσογειακό τοπίο, σχετίζονται άμεσα με την αλληλεπίδραση ανθρώπινων δραστηριοτήτων και περιβάλλοντος. Τα δάση, από τα ψηλά όρη της Πίνδου και της Ροδόπης μέχρι τη μακία βλάστηση και τα φρύγανα των νησιών μας, που αποτελούν τον βιότοπο του μεγαλύτερου μέρους της χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση και διαφύλαξη της βιολογικής ισορροπίας ολόκληρης της φύσης.

Η ισορροπία αυτή, ωστόσο, διαταράσσεται από πολλές απειλές, όπως: αλλαγές χρήσεων γης, δασικές πυρκαγιές, υπερεκμετάλλευση και υποβάθμιση των δασών, ενώ εάν σε όλα αυτά συνυπολογιστούν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και οι άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες που αυτή επιφέρει, κυρίως στα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα, τότε το ζήτημα της προστασίας των δασών μας γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ.

Τα δάση είναι ένα φυσικό αγαθό, με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή και τον άνθρωπο. Πρόκειται για έναν μοναδικό φυσικό πόρο που προσφέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου, βελτιώνοντας παράλληλα, την ποιότητα ζωής ανθρώπων και κοινωνιών. Με άλλα λόγια, τα δάση, μεταξύ άλλων:

  • Παράγουν οξυγόνο και δεσμεύουν το επικίνδυνο για τη ζωή διοξείδιο του άνθρακα
  • Λειτουργούν ως κλιματικοί εξισορροπιστές, αποτρέποντας τις ακραίες θερμοκρασίες και μειώνοντας την ένταση του ανέμου
  • Λειτουργούν ως ηχο-μονωτές, μειώνοντας τους θορύβους
  • Μειώνουν την ένταση του φυσικού φωτός
  • Απορροφούν και εξουδετερώνουν διάφορες επιβλαβείς ουσίες για τον άνθρωπο (π.χ. σκόνη)
  • Συγκρατούν τα νερά της βροχής και αποτρέπουν τη διάβρωση του εδάφους και, τις πλημμύρες
  • Παράγουν προϊόντα όπως ξύλο, ρητίνη, αρωματικά φυτά κ.α.
  • Βοηθούν στη δημιουργία νέου εδάφους
  • Αποτελούν το «σπίτι» για χιλιάδες ζώα και φυτά
  • Χρησιμεύουν ως χώρος αναψυχής και αναζωογόνησης
  • Ενεργούν σαν φυσικά φίλτρα νερού, βελτιώνοντας την ποιότητά του

Λαμβάνοντας υπόψη τόσο την τεράστια περιβαλλοντική και κοινωνική αξία των δασών στη ζωή του ανθρώπου, όσο και τις ολοένα και αυξανόμενες απειλές που οδηγούν τα δάση σε υποβάθμιση, το WWF Ελλάς στρατηγικά έχει επιλέξει να ασχοληθεί με την προστασία του δασικού οικοσυστήματος σε Ελλάδα και Μεσόγειο, μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρακτικές. Από το 1991 έως σήμερα η δασοπροστασία και η ανάδειξη του δασικού μας πλούτου βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του WWF. Από την αρχή της προσπάθειάς μας στη Δαδιά, τη δράση μας στην Πάρνηθα, τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2001, τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, μέχρι και τις σημερινές επεμβάσεις μας στον καταιγισμό νομοθετικών διαταγμάτων που υποθάλπουν την προστασία των δασών, το WWF είναι παρόν.

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας Πηγή WWF